Vilnius ir Rokoko problema, 1803–1830 m. - Jędrzejewski, Tomasz (Literatūra, 2024)
XIX amžiaus pradžios Vilnius dažnai vadinamas Romantizmo gimtine (arba vėlyvosios Apšvietos miestu). Šiame straipsnyje dėmesys skiriamas ne klasicizmui ar romantizmui, bet vietinei rokoko kultūrai, klestėjusiai nuo 1803 iki 1830 metų. „Rokoko“ reiškiniui būdingas tam tikras estetinis jautrumas, išpopuliarėjęs XVIII amžiaus salonuose. Pirmenybės teikimas mažiems, neįprastiems, intriguojantiems, žavingiems dalykams pastebimas ne tik tokiuose didmiesčiuose, kaip Paryžius, Roma, Londonas ar Varšuva, bet ir XIX amžiaus pradžios Vilniuje. Straipsnio autorius vietinę rokoko kultūrą pristato pasitelkdamas tris pavyzdžius: periodinį leidinį „Tygodnik Wileński“ (1804 m.), atskiras 1820-ųjų metų pradžios knygas ir jaunimo draugijų, tokių kaip filomatai, filaretai ir „spindulingieji“, veiklą.