Teodosijaus Boroviko stebuklų knyga „Historia abo powieść zgodliwa...“ – unitiškas Žirovicų Dievo Motinos ikonos stebuklų pasakojimas - Stukaitė, Viltė (Literatūra, 2024)
Straipsnyje analizuojama Teodosijaus Boroviko sudaryta stebuklų knyga „Historia abo powieść zgodliwa...“ (Vilnius, 1622) kaip Žirovicų ikonos kulto formavimo priemonė. Siekiant aptarti Žirovicų Dievo Motinos ikonos kulto raišką unitų Bažnyčioje analizuojama Žirovicų Dievo Motinos stebuklų chronologija, tipologija ir geografija. Tyrimas atskleidžia stačiatikiškosios tradicijos religinio artefakto – Žirovicų Dievo Motinos ikonos – tapsmą Rytų ir Vakarų Bažnyčių unijos objektu ir suteikia naujų duomenų apie šios ikonos funkcionavimą XVI a. II pusės – XVII a. pradžios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės visuomenėje.