A. Čechovo moralinis kodeksas - Smolkin, M. (Literatūra, 1970)
A. Čechovo dorovinio kodekso analizė yra įdomi daugeliu atžvilgių. Ji atskleidžia glaudų ryšį tarp etinės rašytojo asmenybės ir jo kūrybos. Ji leidžia mums įsigilinti į A. Čechovo kūrinius iš subjektyviosios pusės, kurią taip slėpė nuo pašalinės akies pats autorius. A. Čechovo kūrybai svetima didaktika ir moralizavimas. Jos meniškumą apsprendžia gilūs estetiniai pradmenys. Straipsnyje parodoma A. Čechovo dorovinio kodekso genezė, atskleidžiamas kiekvienos to kodekso taisyklės turinys. Savo žmogiškąsias vertybes A. Čechovas stengiasi ugdyti ir skaitytojo asmenybėje. Savo pedagoginį eksperimentą jis pradeda kukliai, šeimos rate, o paskui perkelia jį į skaitytojų auditoriją. Palyginus L. Tolstojaus ir A. Čechovo gyvenimo taisykles, išryškėja ne tik bendri abiejų rašytojų bruožai, siekiant moralinio tyrumo ir tobulumo, bet ir nemaži skirtumai: L. Tolstojus buvo už dorovinį maksimalizmą, o A. Čechovas – už paprastos dorovės normas ir bendrą dorovinį įstatymą visiems žmonėms. Straipsnyje glaustai išdėstytas monografijos „A. Čechovo gyvenimo ir kūrybos estetiniai pradmenys“ vieno skyriaus turinys.