Dėl Badjino paveikslo F. Gladkovo romane „Cementas" - Čepelytė, D. (Literatūra, 1965)
Mūsų literatūros moksle F. Gladkovo „Cementą" įprasta vertinti kaip kūrinį, kuriame pirmą kartą po revoliucijos buvo taip puikiai nušviesta svarbiausioji to laikotarpio tema - darbas. Tai, žinoma, teisinga, tačiau „Cemento" turinio negalima apriboti vien darbo tema, nes tai susiaurina romano reikšmės supratimą. F. Gladkovo „Cementas" - ne tik romanas apie socialistinį darbą, bet ir platus pirmųjų nepo metų tikrovės paveikslas. Tai ne kartą yra pabrėžęs ir pats autorius. Gladkovo sukurtas vykdomojo komiteto pirmininko Badjino paveikslas taip pat liudija, kad romano idėjinis tematinis turinys neapsiriboja darbo tema. Straipsnyje polemizuojama su tais kritikais, kurie Badjiną laiko arba dar pavyzdingesniu už Čiumalovą komunistu, arba gudriai besimaskuojančiu tarybinės santvarkos priešu. Be to, pažymima, kad Gladkovo pozicija šio personažo atžvilgiu, priešingai kai kurių literatūros tyrinėtojų nuomonei, aiški ir giliai istoriška. Tai rodo, kad autorius sugeba teisingai orientuotis sudėtinguose vaizduojamos epochos reiškiniuose. Skirtingai nuo kai kurių rašytojų, nepajėgusių atskirti esminių dalykų nuo paviršutiniškų, atsitiktinių, Gladkovas sugebėjo giliai įžvelgti šio laikotarpio esmę, atskleisti tokias tendencijas ir reiškinius, kurių daugelis nepastebėjo arba juos neteisingai suprato. Badjino paveikslo reikšmė yra ta, kad jame autoriui pavyko istoriniu ir meniniu požiūriu teisingai apibendrinti tas pasekmes, kurias sukėlė tam tikri demokratizmo apribojimai, būtini karinio komunizmo laikotarpiu ir visai netikslingi ar net žalingi perėjimo prie nepo metu. Tam tikra prasme Badjinas giminingas tam tipui, kuris formavosi asmenybės kulto metais, kai buvo pažeidinėjami demokratijos principai. Todėl šis paveikslas aktualus ir šiandien, kai naujos visuomenės sukūrimo uždaviniai reikalauja negailestingai kovoti su viskuo, kas trukdo naujo ir pažangaus vystymuisi.