Salomono Frenzelio Propemptikonas: gyvūnų įvaizdžiai kaip kilmingumo išraiška - Laizāns, Mārtiņš; Lāms, Ojārs (Literatūra, 2018)
[straipsnis ir santrauka anglų kalba, santrauka lietuvių kalba]Salomonas Frenzelis, XVI a. humanistas, paskutinius savo gyvenimo metus praleidęs Rygoje, propemptikone De vera nobilitate vartoja įvairių mitologinių ir realių gyvūnų įvaizdžius. Šie įvaizdžiai pasitelkiami kalbant apie aukštuomenės išsilavinimą ir santykį tarp nobilitas generis ir nobilitas literarum, egzistavusį Livonijoje ir apskritai to meto pasaulyje. Kūrinyje pateikiami įvaizdžiai yra dviejų rūšių: pabaisomis (pvz., kiklopais, kentaurais ir t. t.) dažniausiai vaizduojami neišsilavinę didikai, o idiliški ir pastoraliniai įvaizdžiai (pvz., Pegasas) apibūdina didikus, draugaujančius su mūzomis (t. y. gavusius Renesanso humanistinį išsilavinimą). Straipsnyje pateikiama pavyzdžių iš S. Frenzelio Propemptikono, pavyzdžiai analizuojami atsižvelgiant į visos poemos kontekstą.
Keywords: Salomon Frenzel, propempticon, Riga Humanism, Livonia, nobilitas literaria, vera Nobilitas