Teologija ir matematika vėlyvojo laikotarpio Platono etikoje - Bartninkas, Vilius (Literatūra, 2022)
Vėlyvojo laikotarpio Platono etikoje pagrindinis asmeninio tobulėjimo iššūkis yra sielos netvarkingos mintys ir netvarkingi judesiai. Tokią netvarką siūloma taisyti mąstant ir atkartojant kosminių dievų tvarkingas mintis ir judesius.Straipsnyje nagrinėjamos Platono etikos teorinės prielaidos. Nuodugni dialogo Timajas analizė atskleidžia savitą matematikos koncepciją, pagal kurią skaičiai ir jų santykiai ne tik parodo realybės faktus, bet kartu išreiškia vertybes ir idealus. Mokydamiesi matematikos, žmonės pažįsta kosminių dievų etinę kasdienybę ir tampa kaip šie dievai.
Keywords: Platonas; Timajas; matematika; teologija; kosminiai dievai