Iš prozos į filmą: kelio ir kelionės tropai Johno Steinbecko ir Johno Fordo Rūstybės kekėse - Festa, Beatrice Melodia (Literatūra, 2025)
Amerikiečių režisieriaus Johno Fordo 1940 m. pristatyta Johno Steinbecko romano Rūstybės kekės adaptacija niekada nestokojo žiūrovų dėmesio, tačiau kritinėje filmo recepcijoje, atsispiriant nuo režisieriaus kinematografinio palikimo ir Didžiosios depresijos estetinių interpretacijų įvairovės kine, daugiausia dėmesio visada buvo skiriama teminei kinematografinio pasakojimo dimensijai, o ne vizualinei estetikai. Straipsnyje analizuojama vizualinė kelio metafora Fordo adaptacijoje ir jos sąsajos su kultūriniu amerikietiškosios svajonės mitu. Pirmiausia kelionės tematika nagrinėjama Steinbecko romane, išskiriant kelionės kaip tremties metaforą, vėliau atskleidžiama, kaip kelio ir kelionės tropai filme pagrindžia kelio filmo žanrinę logiką. Straipsnyje akcentuojama, kad Steinbecko romanas iš esmės prisidėjo prie kelio ir kelionės tropų įamžinimo amerikiečių literatūroje ir Holivudo kinematografinėje atmintyje.
Keywords: kelio filmas; kelionės pasakojimas; Johnas Fordas; Johnas Steinbeckas; adaptacija; kelio mitas