A. Mickevičius ir Baltininkal naujų dokumentų šviesoje - Riškus, Jonas (Literatūra, 1974)
Bolcieniki dawny dwór Puttkamerów. Po zamążpójściu i zamieszkaniu tu 21 lutego 1821 r. M. Wereszczakówny stosunki A. Mickiewicza z tą miejscowością bardzo zacieśniły się. Poeta bywał tam. Dwór Puttkamerów często się wspomina w korespondencji filomatów. Więc chodzi o to, że szczególne zapoznanie się z tym dworem może być bardzo korzystne dla Mickiewiczologii. Wspaniałym materiałem tu może posłużyć inwentarz dworu ułożony w roku 1814, który obecnie publikujemy. Na fonie tego dokumentu wyraźniej zarysowuje się środowisko, w którym znajdował się poeta, on pomaga głębiej zrozumieć niektóre realia twórczości poety. Dokument ten może być także korzystny i dla badacza stosunków socjalnych, i dla etnografa, i dla językoznawcy.