Dėl ginčų apie l. Leonovo romaną „Vagis" - Lysov, A. (Literatūra, 1974)
Dėl ginčų apie L. Leonovo romaną „Vagis"Pastaruoju metu kilę ginčai dėl pirmojo L. Leonovo „Vagies" varianto paaiškinami antrosios redakcijos pasirodymu. Teigiamai vertindama naująjį romano variantą, kritika linkusi laikyti pirmąjį jo variantą autoriaus klaidų ir klaidžiojimų įkūnijimu, randa jame pasąmonės ir stichinio prado kultą, pabrėžia veikėjų charakterių socialinio sąlygotumo nebuvimą.Straipsnyje pažymima, kad toks traktavimas paaiškinamas kai kurių kritikų per dideliu susižavėjimu logine romano schema ir visišku iškeltų pirmajame „Vagies" variante socialinių problemų ignoravimu. Nurodoma, kad pirmoji „Vagies" redakcija yra L. Leonovo apmąstymų apie naujo žmogaus formavimąsi išdava. Kaip tik tai ir sieja romaną su aktualiais epochos klausimais. Pirmojoje redakcijoje naujo žmogaus atsiradimą sąlygoja herojaus pripažinimas senųjų humanistinių koncepcijų, teigiančių kiekvieno žmogaus vertingumą ir nepakartojamumą. Naujos siužetinės-kompozicinės sandaros dėka antrojoje romano redakcijoje naujo žmogaus atsiradimas galimas tiktai įsisavinus socialistinę moralę, kuri, savo ruožtu, yra senų humanistinių idėjų tąsa. Tačiau abiejose „Vagies" redakcijose herojus pasiekia naują dvasinio išsivystymo lygį, veikiamas loginio ir istorinio priežastingumo dėsnių.