Apie Dostojevskio „antisocializmą" - Serdiutchenko, V. (Literatūra, 1974)
Straipsnyje tiriamos Dostojevskio „antisocializmo" istorinės-socialinės priežastys. Nurodoma, kad mokslinio socializmo idėjos bendrame socialistinių minčių sraute Dostojevskio epochoje vaidino eilinį, o ne pirmaujantį vaidmenį, ir kad XIX amžiaus teorinis socializmas dažniau pasireikšdavo klaidomis ir kraštutinumais, o ne turinio teisingumu. Iš to daroma išvada, kad rašytojo antisocialistinė kritika, kaip taisyklė, nukreipiama į tas jo laikų socialistinės minties klaidas, kurių ji pati atsikratė savo istorinio vystymosi proceso eigoje.Antra ir labiau bendra priežastis to, kad Dostojevskis nepriėmė socialistinių koncepcijų, glūdi jų būtinume remtis materialistine pasaulėžiūra, tuo tarpu paties Dostojevskio galvosena buvo ištisai idealistinė, nepriklausomai nuo to, buvo ji atskirais momentais reakcinė ar demokratinė.