Apie vertinimo kriterijus Čechovo kūryboje - Smolkin, M. (Literatūra, 1970)
Vertinimo kriterijų problema yra vienas svarbiausių kiekvieno rašytojo etikos ir estetikos klausimų. Reiškinių atranka neįmanoma be jų įvertinimo, be jų paskirstymo pagal socialinių ir dorovinių vertybių skalę. Neatsakę į klausimą, kokiais principais vadovaujasi rašytojas, vertindamas žmonių, visuomenę, meną, mes negalėsime atskleisti jo estetikos turinio.Straipsnyje, kuriame trumpai atpasakotas monografijos „A. Čechovo gyvenimo ir kūrybos estetiniai pradmenys" vieno skyriaus turinys, aiškinamas trigubas vertinimo kriterijus rašytojo estetikoje. Trigubą kriterijų A. Čechovas naudoja, vertindamas ir gyvenimo tikrovę; tas kriterijus apsprendžia ir rašytojo stiliaus įvairumą.