Apie vieną žmogaus problemos etinę-filosofinę prielaidą vėlesnėje Dostojevskio kūryboje - Serdiuchenko, V. (Literatūra, 1970)
Šiame straipsnyje išaiškinamas vienas iš istorinių-filosofinių Dostojevskio antropologinės problematikos adresų.Rašytojas, problemiškai žiūrėdamas į žmogų kaip į susidūrimą lygių (pagal jėgą ir išsivystymą) idėjų, įjungia į jas ir gamtamokslinės antropologijos išvadas, kurios, kaip žinoma, XVIII–XIX a. bandė priaugti iki socialinės antropologijos.Dostojevskio kova su materialistiniu mokslu jo pasaulėžiūros antropologinėje plokštumoje sudaro pradinį etapą tame bendrame ir giliame ginče, kurį rašytojas veda su racionalistiniu požiūriu į žmogų; šio ginčo procese filosofiškai ir meniškai realizuojasi jo asmeninis požiūris į žmogų.