Nauja archyvinė medžiaga apie M. Mickevičių - Riškus, Jonas (Literatūra, 1970)
W artykule są omawiane nieznane dotychczas materiały archiwalne, znajdujące się w bibliotekach LSRR: raporty o wizytacji szkół przez K. Bogusza i J. Chodzkę, wypisy z kancelaryjnej książki uniwersyteckiej, prace współczesnych literatów, którzy byli bliscy poecie. Z tych materiałów poznajemy tą atmosferę, w której rozwijał się i dojrzewał talent i osobistość A. Mickiewicza. Zamieszczony materiał w pewnej mierze oświetla to, co wywierało wpływ na jego twórczość. Materiał, pomieszczony w artykule, świadczy o tym, że poeta ucząc się i pracując na Litwie, miał wszelkie warunki do poznania narodu litewskiego, jego bytu, mógł poznać ważniejsze socjalne i moralne problemy i sam charakter rozwijającej się kultury narodowej. Omawiane dokumenty świadczą o głębokim zainteresowaniu poety historią Litwy, kulturą naszego kraju i jego folklorem.