Simono Stanevičiaus laiškai Mykolui Balinskiui - Lebedys, Jurgis; Milius, Vacys (Literatūra, 1970)
Zamieszcza się 6 listów litewskiego pisarza, filologa i folklorysty S. Staniewicza (1799-1848) do znanego historyka M. Balińskiego (1794-1864), oryginały których są przechowywane w Oddziale Rękopisów Biblioteki Jagiellońskiej. Listy zostały napisane w latach 1843-1844. S. Staniewicz posyłał zebrane w archiwach materiały historyczne M. Balińskiemu dla przygotowywanego przezeń III tomu dzieła „Starożytna Polska", poświęconego Wielkiemu Księstwu Litewskiemu. Materiały te zostały przeważnie wykorzystane przez M. Balińskiego w toku przygotowania do druku wspomnianej książki. Zawarte w tych listach materiały są cenne przy badaniu historii miast i miasteczek Litwy Zachodniej. Listy również uzupełniają i uściślają niektóre fakty życia i działalności S. Staniewicza.