B. Lavreniovo romantinio stiliaus ypatybės - Kondiurina, E. (Literatūra, 1960)
Straipsnyje nagrinėjami B. Lavreniovo romantinio stiliaus kūriniai - ,,Vėjas", ,,Pasakojimas apie paprastą daiktą", ,,Keturiasdešimt pirmas". Tarybinis literatūros mokslas dar nėra pakankamai plačiai nagrinėjęs romantinio stiliaus problemos. Tai apsprendė ir pagrindinį šio straipsnio uždavinį: patyrinėti B. Lavreniovo estetinio idealo ir stiliaus savitumą.Estetinis idealas neprieštarauja tikrovei, ir jo savitumas aiškinamas, lyginant jį su socialistinio realizmo menininkų estetiniu idealu. Lyginant B. Lavreniovą ir D. Furmanovą, matyti, kad romantinis stilius dvidešimtųjų metų Literatūroje atsiranda, teigiant revoliucinę tikrovę iš demokratinio humanizmo pozicijų.B. Lavreniovo meninių paveikslų kompozicijos bei jo veikalų analizė ir gretinimas su Puškino, Lermontovo, Gorkio romantinio stiliaus principais leidžia parodyti šio rašytojo romantinio stiliaus novatoriškumą. Kadangi jo estetinis idealas neprieštarauja gyvenimo tikrovei, B. Lavreniovas savo herojų kalba ir portretais galėjo perteikti koloritą.