L. Tolstojaus drama „Ir šviečia šviesa tamsoje" - Gaškienė-Červinskienė, E. (Literatūra, 1960)
Perėjęs į patriarchalinės valstietijos pozicijas, L. Tolstojus rašo autobiografinę dramą. Norėdamas įtikinti, kad žmonės gyvena „ne taip", jis ryžtasi parodyti net savo paties gyvenimą, savo ieškojimus ir kančias.Ypač intensyviai „savo" dramą L. Tolstojus kuria paskutiniame pereito amžiaus dešimtmetyje, nes kaip tik tuo metu, besiartinant buržuazinei revoliucijai Rusijoje, besikeičiant valstiečių nuotaikoms, vis labiau ryškėja prieštaravimai tarp L. Tolstojaus pažiūrų, jo siūlomos programos ir gyvenimo tikrovės. Autobiografinė drama ir buvo savotiškas „bandymas laboratorijoje", mėginimas išspręsti socialinės tikrovės prieštaravimus savo paties pergyvenimais.Minėtos utopinės pažiūros buvo „bandomos" paties blaiviausio realisto „laboratorijoje", ir todėl šioje dramoje ypatingai aiškiai išryškėja L. Tolstojaus pasaulėžiūros prieštaravimai.