XVIII a. rusų komedijos petimetro tipas - Kulikova, Irina (Literatūra, 2015)
Straipsnyje analizuojami tipologiniai vieno iš pagrindinių rusų švietiejiškosios komedijos personažų – petimetro (dabitos-galomano) paveikslo ypatumai, aptinkami ne tik personažo išvaizdos aprašyme bei galomano kalboje, bet ir pasireiškiantys gyvenimo būde ir jo suvokime. Šiuos ypatumus sąlygoja Versalio dvaro vertybių sistema bei vergiškai aklas buitinės prancūzų aukštuomenės kultūros kopijavimas. Rusiškasis petimetras kaip literatūrinis tipas yra ne kas kita, kaip komiška ir satyrinė sociokultūrinio Rusijos gyvenimo sampratos apraiška, atsiradusi suvokiant svetimą kultūrą kaip sektiną pavyzdį.