Kitoks balsas: Dionnne’s Brand kūryba Kanados kultūriniame kontekste - Danytė, Milda (Literatūra, 2013)
Šiuolaikinės rašytojos Dionne Brand, gimusios Trinidade 1953 m. ir įsikūrusios Toronte 1970 m., vieta Kanados literatūroje yra savitai dviprasmė. Nors gerbiama už kalbos poetiškumą ir laimėjusi ne vieną premiją, ji vis tiek nėra dažnai minima kritikų ir publikos pripažintų rašytojų. Šio straipsnio tikslas – pristatyti D. Brand kūrybą ir pabandyti paaiškinti, kaip rašytoja sąmoningai skiriasi nuo daugumos gerai žinomų Kanados kūrėjų. Būdama aktyvi, politiškai angažuota juodaodžių judėjimo dalyvė nuo pat atvykimo į Torontą, D. Brand meistriškai išnaudoja poezijos, romano ir esė žanrų ypatumus, kad apmąstytų tokius reiškinius, kaip antai rasizmas, istorinė atmintis ir traumos, kurie dar ir šiandien trukdo Š. Amerikos juodaodžiams susikurti stabilią tapatybę. Straipsnyje analizuojamos autorės keliamos temos ir aptariamas stiprių moterų personažų kūrimas D. Brand apsakyme „Blossom“ (1988 m.), romane „In another place, not here“ (1996) ir ilgoje autobiografinėje esė „A map to the door of no return: notes on belonging“ (2001 m.).