XIX a. Mažosios Lietuvos įvaizdis Jodocus’o Donatus’o Hubertus’o Temme’ės romane Anna Jogszis - Brazauskienė, Nijolė (Literatūra, 2015)
Šiandien Rytų Prūsijos nebėra, tačiau jos egzistencija tebetrunka lietuvių ir vokiečių kultūrinėje atmintyje. Lietuviams šis kraštas yra atminties vieta, simbolizuojanti lietuviškosios kultūros pradžią. Šiandien Lietuvos kultūrinė atmintis nebeatspindi sudėtingos to meto realybės. Mažosios Lietuvos kultūra buvo ne homogeniška, o daugiakultūrė, tai buvo paribio erdvė, kuriai buvo būdinga lietuvininkų ir vokiečių kultūros samplaika. [...]