„Būna keistų suartėjimų“ (Smulkmenos iš komentatoriaus atminties klodų – 2) - Федута, Александр (Literatūra, 2016)
Straipsnyje analizuojami siužetų ir įvaizdžių sutapimai, pasirodantys tiek suaugusiųjų, tiek vaikų auditorijai skirtuose klasikiniuose tekstuose: Aleksandro Puškino, Nikolajaus Gogolio, Faddejaus Bulgarino, Aleksandro Ostrovskio, Jochano Joachimo Vinkelmano, Aleksandro Diuma, Аdomo Mickevičiaus, Tomašo Kajetano Vengerskio, Maksimo Gorkio, Aleksanro Bloko, Maksimiliano Vološino, Vsevolodo Ivanovo, Vitalijaus Gubarevo, Eduardo Uspenskio kūriniuose.Kai kuriais atvejais sutapimų negalima paaiškinti tuo, kad vienas rašytojas skaitė kito kūrinius, arba kad nėra tiesioginių įrodymų, jog vienas autorius buvo susipažinęs su kito autoriaus tekstais. Teigiama, kad atitikmenys ir sutapimai aiškintini vaizduojamų situacijų tipologiniu artumu arba abiems kūriniams bendru prototekstu.
Keywords: comparative research; screen version; translation; comment; plot; image