Antikūnų prieš amfifiziną sukeltas paraneoplastinis-autoimuninis encefalitas: atvejo pristatymas ir literatūros apžvalga - Kavaliauskaitė, E.; Mameniškienė, R. (Neurologijos seminarai, 2021)
Antikūnų prieš amfifiziną sukeltas encefalitas – imuninės kilmės galvos smegenų uždegimas, kurio metu susidarę onkoneuroniniai antikūnai prieš vėžinių ląstelių antigenus kryžmiškai pažeidžia nervinį audinį. Amfifizino antikūnai siejami su įvairiais paraneoplastiniais neurologiniais sindromais ir navikais. Dėl simptomų įvairovės ir tikslių diagnostinių kriterijų trūkumo, šios ligos diagnostika dažnai būna apsunkinta, todėl specifinių antikūnų nustatymas paciento serume ir cerebrospinaliniame skystyje išlieka pagrindine diagnostikos priemone. Iki šiol nėra aprašyta klinikinių atvejų, kur epilepsijos priepuoliai būtų minimi kaip viena iš encefalito, sukelto antikūnų prieš amfifiziną, klinikinių išraiškų. Straipsnyje pateikiame retą klinikinį antikūnų prieš amfifiziną sukelto atipinio paraneoplastinio-autoimuninio encefalito atvejį, kuris pasireiškė epilepsijos priepuoliais, parestezijomis bei regos ir suvokimo sutrikimais.