Išorinio spaudimo sukeltas galvos skausmas. Literatūros apžvalga - Timofejavaitė , R.; Ryliškienė , K. (Neurologijos seminarai, 2021)
šorinio spaudimo sukeltas galvos skausmas yra pirminis galvos skausmas, kurį sukelia tiesioginiai nežalojantys fiziologiniai stimulai. Dėl aiškaus sukeliančio veiksnio ir paprastų gydymo bei prevencijos rekomendacijų yra retai minimas medicininėje literatūroje, tačiau, pasikeitus epidemiologinei situacijai, ligoninėje dirbantys ir asmens apsaugos priemones ilgą laiką dėvintys asmenys įgyja daug didesnę šio skausmo riziką. Straipsnyje trumpai apžvelgiama išorinio spaudimo sukelto galvos skausmo klasifikacija, diagnostiniai kriterijai, skausmo charakteristikos, patogenezės mechanizmai ir asmens apsaugos priemonių sukeliamas skausmas COVID-19 pandemijos metu.