Lytinis gyvenimas: galvos skausmo trigeris ar malšintojas? - Jokubaitis , M.; Ryliškienė , K. (Neurologijos seminarai, 2021)
Lytinės veiklos sukeltas galvos skausmas (LVS) yra pirminis galvos skausmas, sukeliamas lytinės veiklos ar atsirandantis jos metu. Literatūroje nurodomas LVS paplitimas siekia apie 1-1,6 %. Nepaisant to, spėjama, kad ligos dažnis gali būti kur kas didesnis dėl pacientų vengimo išsakyti skundus, susijusius su lytine veikla. LVS pasižymi dideliu komorbidiškumu su kitais pirminiais galvos skausmais. Ligos gydymas susideda iš skausmo priepuolių malšinimo ir priepuolių prevencijos. Šiame straipsnyje apžvelgiama LVS epidemiologija, skausmo charakteristikos, diagnostiniai kriterijai, diferencinė diagnostika ir gydymas. Aptariamas pirminio galvos skausmo ir moterų lytinės disfunkcijos komorbidiškumas bei lytinių santykių poveikis pirminiam galvos skausmui.