Anti-LGI1 autoimuninis encefalitas. Klinikinis atvejis ir literatūros apžvalga - Stašaitytė , A.; Vanagas , T.; Danielius , V.; Jurkevičienė , G.; Balnytė , R. (Neurologijos seminarai, 2021)
Anti-LGI1 encefalitas yra reta autoimuninio limbinio encefalito forma. Kadangi klinikiniai šios ligos požymiai panašūs į kitų tipų encefalitus, dažniausiai susijusius su paraneoplastiniu procesu ar endokrininiu sutrikimu, yra būtinas nuodugnus ištyrimas dėl onkologinės ar endokrininės ligos, siekiant teisingai nustatyti diagnozę ir paskirti tinkamą gydymą. Pristatome klinikinį atvejį apie 63 m. pacientės ligos diagnozės nustatymą ir gydymą Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Neurologijos klinikoje dėl galimai epileptinės kilmės sąmonės sutrikimo. Dėl atminties sutrikimų, židininių traukulių su sutrikusia sąmone, kognityvinių sutrikimų ir tipiškų pokyčių, stebimų smegenų MRT, yra įtariamas limbinis encefalitas. Išsamus ištyrimas leidžia atmesti paraneoplastinius procesus ar endokrininius sindromus, o likvore esančių antikūnų paletės tyrimas patvirtina autoimuninio anti-LGI1 encefalito diagnozę. Skirtas gydymas gliukokortikoidais ir intraveniniu imunoglobulinu leidžia pasiekti gerų rezultatų.