Narkolepsijos gydymas: nuo egzorcizmo seansų ir kraujo nuleidimų iki modernios terapijos histamino receptorių atvirkštiniais agonistais - Sakalauskaitė-Juodeikienė, E.; Masaitienė , R. (Neurologijos seminarai, 2020)
Šiame apžvalginiame straipsnyje pristatome narkolepsijos gydymą nuo senųjų laikų iki modernios terapijos šiandien. Inkubo fenomenas, šių dienų gydytojų suprantamas kaip miego paralyžius su hipnogoginėmis ar hipnopompinėmis haliucinacijomis, senovėje buvo „gydomas“, atliekant egzorcizmo seansus. XIX a. pradžioje Vilniuje inkubo liga gydyta, ligoniui pateikus gyvenimo būdo, dietos, miego higienos rekomendacijas. Didelę reikšmę turėjo antiflogistinis gydymas, taip pat skirti priešspazminiai, tonizuojantys vaistai ir chininmedžio žievė. Tik XX a. pabaigoje nustačius, kad narkolepsija – centrinės kilmės hipersomnija, pasireiškianti dėl dalinio arba visiško hipokretiną sekretuojančių neuronų netekimo pogumburyje, atsirado efektyvaus simptominio gydymo galimybių. Pirmojo pasirinkimo vaistai, iki šiol naudoti padidėjusiam mieguistumui mažinti, buvo modafinilis, armodafinilis, pitolisantas ir natrio oksibatas. Antrojo pasirinkimo – metilfenidatas. Trečiojo – amfetamino grupės psichostimuliantai. Pirmojo pasirinkimo vaistai, naudoti katapleksijos priepuoliams retinti, buvo natrio oksibatas, pitolisantas ir venlafaksinas. Antidepresantų vartojimas katapleksijos priepuoliams slopinti buvo pagrįstas ekspertų susitarimu: pirmiausia išbandyti serotonino ar serotonino ir noradrenalino reabsorbcijos inhibitoriai, nesant efekto, buvo skiriami tricikliai antidepresantai. Straipsnyje taip pat pristatomos naujos narkolepsijos gydymo gairės, paskelbtos 2020 m. rugsėjo 5 d. Berlyne vykusioje 17-ojoje Europos narkolepsijos konferencijoje. Pitolisantas – vienas iš naujausių vaistų, skirtų suaugusiųjų I ir II tipų narkolepsijos simptominiam gydymui (patologiniam mieguistumui mažinti ir katapleksijos priepuoliams retinti), yra unikalus histamino H3 receptorių antagonistas / atvirkštinis agonistas, vienintelis iš rinkoje esančių pripratimo nesukeliančių CNS stimuliantų. Šiuo metu pitolisantas yra vienintelis kompensuojamasis vaistas Lietuvoje, skirtas I ir II tipų narkolepsijai gydyti. Taip pat šiame straipsnyje apžvelgiame narkolepsijos gydymo perspektyvas ateityje, paminėdamos naująsias natrio oksibato versijas, selektyvų noradrenalino reabsorbcijos inhibitorių reboksetiną, modafinilio ir astroglijos koneksinų inhibitoriaus flekainido kombinaciją, selektyvius hipokretino-2 receptorių agonistus ir imunoterapiją.