Užpakalinės grįžtamosios encefalopatijos sindromas: klinikinio atvejo pristatymas ir literatūros apžvalga - Urbonaitė , G. V.; Audronytė , E.; Valaikienė , J. (Neurologijos seminarai, 2020)
Užpakalinės grįžtamosios encefalopatijos sindromas (angl. Posterior reversible encephalopathy syndrome, PRES) – retas sutrikimas, kurio diagnostika remiasi būdingais klinikiniais ir radiologiniais pakitimais. Dažniausiai šis sindromas pasireiškia ūmiu neurologiniu sindromu su galvos skausmais, sutrikusia sąmone, traukulių priepuoliais ir (ar) regos sutrikimais, kuriuos lydi arterinio kraujospūdžio svyravimai, bei būdingu neuroradiologiniu vaizdu – abipuse požievio vazogenine edema, labiausiai išreikšta pakaušinėse srityse. Nors tikslus patofiziologinis PRES mechanizmas lieka kontraversiškas, manoma, kad sindromo išsivystymą lemia endotelio disfunkcija. PRES būtina įtarti, kai ūmi neurologinė simptomatika pasireiškia pacientams su inkstų nepakankamumu, arterine hipertenzija ir kraujospūdžio svyravimais, eklampsija, sepsiu, autoimuninėmis ligomis, vartojantiems imunosupresinius ar citotoksinius vaistus. Pagrindinis šio sindromo gydymas – jį sukėlusių priežasčių šalinimas (arterinio kraujospūdžio korekcija, imunosupresinių vaistų dozės sumažinimas ar nutraukimas). Prognozė dažniausiai yra gera – tiek klinikiniai simptomai, tiek radiologiniai pakitimai regresuoja per keletą dienų ar savaičių. Labai retai PRES gali komplikuotis ūmia intracerebrine hemoragija, ryškia smegenų edema ir fataline išeitimi ar sunkiu invalidumu. Straipsnyje pristatomas retas klinikinis atvejis, kai PRES buvo nustatytas atsitiktinai, atliekant planinį magnetinio rezonanso tyrimą dėl diagnozuotos meningiomos. Ligonis, kurį kelerius metus vargino galvos skausmai, sirgo lengva pirminės arterinės hipertenzijos forma su kraujospūdžio svyravimais. PRES būdingi MRT pakitimai išliko po 1, 3 bei 6 mėnesių ir visiškai regresavo praėjus metams.