COVID-19 – naujas iššūkis medicinos bendruomenei - Valančius , D.; Kasiulevičius , V. (Neurologijos seminarai, 2020)
Koronavirusai yra svarbūs žmogaus ir gyvūnų patogenai. 2019 m. pabaigoje buvo nustatyta, kad naujas koronavirusas yra pneumonijos atvejų grupės Uhano mieste, Kinijos Hubėjaus provincijoje priežastis. Infekcija sparčiai plinta, todėl epidemija apėmė ne tik visą Kiniją, bet vis daugiau atvejų nustatoma ir kitose šalyse visame pasaulyje. Virusas, kuris sukelia COVID-19, yra vadinamas sunkaus ūminio respiracinio sindromo koronavirusu 2 (SŪRS-CoV-2). Supratimas apie COVID-19 nuolat kinta. Šiame straipsnyje bus aptarta COVID-19 ir kitų virusų virologija, epidemiologija, klinikiniai požymiai, diagnozė ir prevencija.