Neurologo profesinės tapatybės kismas - Šeduikienė , M.; Matonis , V. (Neurologijos seminarai, 2020)
Įvadas. Profesinės tapatybės sutrikimas neigiamai veikia darbuotojų savijautą, mažina profesionalumą. Norint išvengti blogėjančių pasekmių, būtina nuolat rūpintis kvalifikacijos kėlimu, išlaikyti teigiamas vertybines nuostatas. Terapinio darbo sėkmė yra ypač jautriai susijusi su neurologo profesinės tapatybės (NPT) tvirtumu. Dėl sparčios neuromokslų, neurologijos inovacijų ir gydymo praktikos raidos NPT nuolat kinta, todėl, siekiant išlaikyti profesionalumą, neišvengiama ne tik nuolatinė savireguliacija, bet ir griežta savikontrolė. Deja, nei NPT sąvoka, nei jos pokyčių ypatybės, kiek mums žinoma, specialiai dar nebuvo nagrinėtos, išskyrus dalines charakteristikas. Tikslas. Atskleisti NPT ypatumus ir išanalizuoti jų kaitos prielaidas. Uždaviniai: pateikti NPT apibrėžimą, įvertinti informacinių technologijų ir neurologijos inovacijų poveikį NPT kaitai, apsvarstyti galimus NPT pokyčius ateityje. Metodai. Atlikta naujausios literatūros straipsnio tema apžvalga. Apibendrinus įvairius požiūrius, suformuluota NPT apibrėžtis, taip pat išskirtos ir aprašytos NPT kaitą lemiančios prielaidos. Taikant prognostinį metodą, remiantis informacinių technologijų (IT), biotechnologijų ir medicinos naujovių poveikio neurologijai analize, aptariami galimi NPT pokyčiai ateityje. Rezultatai ir aptarimas. Tyrimo rezultatai ir aptarimas pateikti penkiuose skyriuose. Pirmajame skyriuje „NPT sąvoka, jos formavimosi ir kaitos ypatumai“ pasiūlyta NPT apibrėžtis, parodoma, kaip nuolat kintančios IT, biotechnologijos ir medicinos inovacijos keičia neurologų veiklos ribas. Antrajame skyriuje „Technologijų raida ir neurologo galimybių plėtra“ atskleidžiama, kokią įtaką auganti kompiuterikos ir robotikos geba daro NPT kismui ir kaip ruoštis artėjančioms permainoms. Trečiajame skyriuje „Medicinos inovacijų įtaka NPT kismui“ parodoma, kaip lėtinės ligos aktualizuoja kompleksinio, individualizuoto gydymo reikmes, kaip dėl sparčios neuromokslų pažangos ir išaugusių kvalifikacinių reikalavimų atsiranda vis daugiau specializacijų, daugeliu atvejų atitolinančių neurologus nuo profesinės tapatybės. Ketvirtajame skyriuje „Neurologijos persidengimų su gretimomis sritimis poveikis NPT kismui“ išskiriamos aktualios visuomenės gyvenimo problemos, kurių sprendimą skatina tobulėjančios biocheminių sistemų galimybės dirbtinai kelti individų malonius išgyvenimus (kuriant laimės pajautą), didinti mokinių mokslumą stimuliantais (mažinant jų dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sutrikimus) ir, taikant psichodelikus, nuodugniau pažinti ir keisti protą (steigiant psichodelijos centrus). Penktajame skyriuje „Prognostinės neurologijos raidos įžvalgos ir galimi NPT pokyčiai“ nagrinėjamos ateities gyvenimą projektuojančių tyrėjų įžvalgos, numatoma, kaip NPT gali įgauti net neatpažįstamą pobūdį. Išvadose pateikiami NPT ypatumai, atskleidžiamos prielaidos, lemiančios NPT kaitą, ir parodoma, kaip NPT turinio supratimas gali stiprinti neurologų profesinę savivoką.