Anti-Yo antikūnų sukelta paraneoplastinė smegenėlių degeneracija. Atvejų pristatymas ir literatūros apžvalga - Vaišvilas , M.; Mameniškienė , R.; Barkauskienė , A. (Neurologijos seminarai, 2020)
Paraneoplastiniai neurologiniai sindromai (PNS) – grupė ligų, kai neurologinį sindromą sukelia ne tiesioginis naviko ar masės efektas centrinei ar periferinei nervų sistemai, o autoimuninis organizmo atsakas į naviką arba medžiagas, kurias išskiria naviko ląstelės. PNS yra retesni už tiesiogines, metastazines ir su gydymu susijusias vėžio komplikacijas, tačiau svarbūs, kadangi sukelia sunkius neurologinius pažeidimus ir didina mirtingumą pacientams, kuriems vėžio diagnozė nenustatyta. Paraneoplastinė anti-Yo antikūnų sukelta smegenėlių degeneracija siejama su specifiniu poūmės eigos progresuojančiu neurologiniu sindromu, nespecifiniais pakitimais vaizdiniuose tyrimuose ir ligos eigoje aptinkamais ginekologiniais piktybiniais navikais vyresnėms moterims. Nepaisant daugelio agresyvaus gydymo galimybių, pasveikimo prognozė yra abejotina. Straipsnyje pristatome du paraneoplastinės smegenėlių degeneracijos atvejus ir pateikiame literatūros apžvalgą.