Narkolepsija: atvejo pristatymas ir literatūros apžvalga - Baltakytė , E.; Popa , A.; Pajėdienė , E. (Neurologijos seminarai, 2019)
Narkolepsija yra viena iš centrinės kilmės hipersomnijų, pasižyminti simptomų tetrada: padidėjusiu mieguistumu dieną, katapleksija, miego paralyžiumi ir hipnagoginėmis haliucinacijomis. Vidutiniškai narkolepsijos diagnozė yra nustatoma praėjus 10,5 metų nuo pirmųjų simptomų pasireiškimo, o tai atitolina tikslingo gydymo skyrimą ir dar labiau blogina pacientų gyvenimo kokybę. Šiame straipsnyje pristatomas diagnostinių ir terapinių iššūkių sukėlęs klinikinis I tipo narkolepsijos atvejis, aptariami svarbiausi narkolepsijos simptomai, diagnostikos ir gydymo ypatumai bei šiuo metu Lietuvoje prieinamos galimybės.