Dujų sankaupos stuburo kanale sukelta nervinės šaknelės kompresija. Klinikinio atvejo pristatymas - Daškevičiūtė , A.; Bunevičiūtė , R.; Sejonienė , J. (Neurologijos seminarai, 2019)
Vakuuminio disko fenomenas – tai dujų intarpai tarpslanksteliniuose diskuose, kurie dažniausiai atsiranda dėl degeneracinio tarpslankstelinių diskų proceso. Retais atvejais dujų sankaupos iš disko gali patekti į stuburo kanalą ir sukelti nervinių struktūrų kompresiją. Straipsnyje pristatomas klinikinis atvejis, kai dujų sankaupa epiduriniame tarpe sukėlė S1 nervinės šaknelės kompresiją. Diagnozuoti ligą buvo sudėtinga, nes, atlikus stuburo juosmeninės dalies magnetinio rezonanso tomografiją, dujų sankaupa nebuvo matoma. Diagnozė patvirtinta atlikus juosmeninės dalies kompiuterinę tomografiją.