Neurolisteriozė ir jos gydymas: literatūros apžvalga - Gudeikaitė , P.; Valaikienė , J.; Mameniškienė , R. (Neurologijos seminarai, 2018)
Tendencingai didėjantis sergamumas ir mirštamumas nuo neuroinvazinės listeriozės tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje reikalauja metodiško, standartizuoto gydymo ir greito reagavimo į sunkią ligonio būklę. Listeria monocytogenes – tai intraląstelinės aerobinės gramteigiamos bakterijos, galinčios sukelti invazyvią listeriozę, kuri dažniausiai pažeidžia centrinę nervų sistemą. Kliniškai neurolisteriozė dažniausiai pasireiškia meningoence-falitu, kuris siejamas su didžiausiu sunkių būklių ligonių mirštamumu. Imliausios rizikos grupės – naujagimiai, besilaukiančios moterys, asmenys, vyresni nei 65 metų, sergantys lėtinėmis ligomis ar vartojantys imunosupresinius vaistus. Šiems asmenims įtarus ūmų meningitą, encefalitą ar meningoencefalitą, būtina pagalvoti, kad ligos sukėlėjas gali būti atspari cefalosporinams Listeria monocytogenes. Pirmaeiliam neurolisteriozės gydymui siūloma taikyti amoksicilino ir gentamicino derinį, o esant alergijai beta laktamams, juos keisti į kotrimoksazolį. Deksametazono skyrimas neurolisteriozės atveju didina mirštamumą. Straipsnyje apžvelgiama neuroinvazinės listeriozės klinikinis pasireiškimas, diagnoziniai kriterijai ir pateikiamos gydymo rekomendacijos.