Už insulto gydymo protokolo ribų: du klinikiniai mechaninės trombektomijos atvejai - Želdakova , J.; Motiejūnas , G.; Jatužis , D. (Neurologijos seminarai, 2018)
Galvos smegenų infarktas – sunkus susirgimas. Jo sukeliamą negalią reikšmingai sumažina efektyviai taikomi specializuoto reperfuzinio gydymo metodai, tarp jų – mechaninė trombektomija. Mechaninės trombektomijos efektyvumą ir saugumą nulemia griežti atrankos ir netinkamumo kriterijai, tačiau vis daugiau tyrimų įrodo, kad motyvuotas nukrypimas nuo kai kurių klasikinio protokolo kriterijų gali būti kliniškai naudingas. Šiame straipsnyje pristatome du klinikinius atvejus, kai pacientams, sergantiems ūminiu išeminiu insultu, išimties tvarka buvo sėkmingai taikytas vėlyvas arba pakartotinis gydymas mechanine trombektomija.