Pusiausvyros ir pažinimo funkcijų atgavimo sąsaja, taikant kineziterapiją asmenims, patyrusiems galvos smegenų traumą - Lendraitienė , E.; Buraitytė , U.; Petruševičienė , D.; Varžaitytė , L. (Neurologijos seminarai, 2018)
Tyrimo tikslas. Nustatyti pusiausvyros ir pažinimo funkcijų atgavimo sąsają, taikant kineziterapiją asmenims, patyrusiems galvos smegenų traumą. Tyrimo metodai. Tyrime dalyvavo 25 asmenys, patyrę galvos smegenų traumą. Tiriamieji pagal traumos sunkumą buvo suskirstyti į dvi grupes: pirmąją grupę sudarė 15 tiriamųjų, patyrusių vidutinio sunkumo galvos smegenų traumą, o antrąją – 10 tiriamųjų, patyrusių sunkią traumą. Visi tiriamieji turėjo pažinimo funkcijų ir pusiausvyros sutrikimų. Buvo vertinamos pažinimo funkcijos pagal trumpąjį protinės būklės tyrimo testą (MMSE), pažinimo (sąmoningumo) lygis – pagal Rancho Los Amigos (RLA) skalę ir pusiausvyra – pagal Fullerton testą. Statistinė duomenų analizė atlikta naudojant SPSS.21 for Windows statistinį programų paketą ir Microsoft Exel 2010 programą. Tyrimo rezultatai ir išvados. 1. Po kineziterapijos pagerėjo asmenų, patyrusių vidutinio sunkumo ir sunkią galvos smegenų traumą, pusiausvyra. 2. Kineziterapija pagerino asmenų, patyrusių vidutinio sunkumo ir sunkią galvos smegenų traumą pažinimo funkcijas. 3. Asmenims, patyrusiems vidutinio sunkumo ir sunkią galvos smegenų traumą, nenustatytas statistiškai reikšmingas ryšys tarp pusiausvyros ir pažinimo funkcijų atsigavimo. 4. Ieškant koreliacijos tarp atskirų Fullerton pusiausvyros testo ir trumpojo protinės būklės tyrimo testo užduočių, abiejose grupėse tarp kai kurių iš jų gautas statistiškai patikimas ryšys.