Erkinio encefalito epidemiologija, klinikiniai požymiai, diagnostika ir vakcinacija: literatūros apžvalga - Navickaitė , G.; Mineikytė , R.; Valaikienė , J. (Neurologijos seminarai, 2018)
Pastaruosius metus registruojamas didėjantis erkinio encefalito (EE) susirgimų skaičius ir stebimas erkinio encefalito viruso (EEV) plitimas naujas teritorijas. Priežastys šiai pasaulinei tendencijai – populiarėjantis poilsis gamtoje, augantys turistų srautai į aukštos rizikos zonas, taip pat gerėjanti EE diagnostika. Lietuva yra viena iš kelių Europos šalių, kuriose užfiksuojama daugiausia EE atvejų. 2016 m. Lietuvoje registruota dvigubai daugiau EE atvejų nei 2015 m. EEV žmonėms gali sukelti sunkių neurologinių simptomų ir liekamųjų reiškinių. Diagnostiką sunkina specifinių simptomų nebuvimas ir didelės dalies susirgimų asimptominė eiga. Vienintelis užtikrintas EE prevencijos būdas – vakcina. Šio straipsnio tikslas – apžvelgti EEV paplitimą, potipius, pagrindinius šeimininkus ir jų tipus, viruso sukeliamus klinikinius požymius, komplikacijas, EE diagnostiką, gydymą ir vakcinaciją.