Pirmas priepuolis nėštumo metu: atvejo pristatymas ir literatūros apžvalga - Paulauskienė, I.; Mameniškienė, R. (Neurologijos seminarai, 2022)
Naujai atsiradę priepuoliai nėštumo metu yra reta, bet gana sudėtinga situacija. Priepuoliai nėštumo metu atsiranda dėl priežasčių, kurias galima priskirti trims kategorijoms: anksčiau diagnozuota arba naujai atsiradusi epilepsija, naujai atsiradę priepuoliai dėl su nėštumu nesusijusių būklių ir nėštumui specifiškos arba dažnai nėštumo metu pasitaikančios būklės, ypač eklampsija. Elektroencefalografija (EEG) ir neurovizualiniai tyrimai padeda diferencijuoti šias būkles. Tačiau nėščių pacienčių, patiriančių priepuolius, neurovizualiniai tyrimai ir gydymas kelia daug iššūkių, kadangi trūksta su nėščiomis moterimis atliktų klinikinių atsitiktinių imčių tyrimų. Straipsnyje pateikiame klinikinį atvejį, kai 31 metų 29-ą savaitę pirmą kartą nėščiai moteriai buvo diagnozuota naujai atsiradusi epilepsija, pasireiškusi abipusiais toniniais-kloniniais traukuliais ir EEG fiksuotu lėtu patologiniu aktyvumu, be neurologinio deficito ar anomalijų magnetinio rezonanso tyrime.