Regos nervo uždegimas vaikų amžiuje: literatūros apžvalga - Bubnytė, S.; Andrulionytė, J. (Neurologijos seminarai, 2023)
Pediatrinis regos nervo uždegimas – tai regos nervo uždegimas vaikams, pasireiškiantis per metus 1-5 vaikams iš 100 000. Vaikams regos nervo neuritas retai būna susijęs su išsėtine skleroze, dažniau su specifinėmis infekcijomis, gretimomis sinusų ar orbitos struktūrų ligomis arba infekcinėmis ar infiltracinėmis smegenų arba smegenų dangalų ligomis, taip pat gali išsivystyti kaip atskira patologinė būklė. Šiai patologijai yra būdingas staigus regos aštrumo praradimas, skausmas, ypač susijęs su akių judesiais, ir spalvų juslės sutrikimas. Diagnozuojamas, atliekant regos funkcijų ištyrimą, morfologinius ir radiologinius tyrimus. Gydomas kortikosteroidais, o gydymas pulsterapija gali net paspartinti vaikų pasveikimą nuo 7 iki 2 savaičių. Šio straipsnio tikslas – apžvelgti literatūros šaltiniuose aprašomus vaikų regos nervo uždegimo simptomus, etiologiją, patogenezę, diagnostiką, gydymo galimybes ir prognozę.