Adie vyzdys: ką turėtume žinoti? - Judickaitė, A.; Zizas, A.; Varoniukaitė, A.; Šemeklis, L.; Glebauskienė, B. (Neurologijos seminarai, 2023)
Anizokorija, arba vyzdžių asimetrija, atspindi vyzdį sutraukiančio raumens (m. sphincter pupillae) arba vyzdį plečiančio raumens (m. dilatator pupillae) pažeidimus, šių raumenų inervacijos sutrikimus arba išorinių farmakologinių veiksnių sukeltas būkles. Viena iš anizokorijos priežasčių yra Adie toninis vyzdys. Adie vyzdys – retas neurologinis sutrikimas, pasireiškiantis nuolatine, dažniausiai vienos pusės, midriaze, vyzdys vangiai reaguoja arba nereaguoja į šviesą, nedaug susitraukia akomoduojant. Ši būklė dažniausiai yra idiopatinė, pasireiškianti 25-45 metų žmonėms, dažniau moterims. Ligai būdingas išsiplėtęs vyzdys, fotofobija. Adie toninio vyzdžio diagnozė nustatoma remiantis klinikiniais požymiais, papildomai gali būti atliekamas skiesto pilokarpino testas. Daugeliui pacientų, turinčių šią patologiją, gydymas nereikalingas. Šiame straipsnyje apžvelgiame Adie vyzdžio epidemiologiją, patogenezę, etiologiją, kliniką, diagnostikos ir gydymo galimybes, sąsajas su COVID-19 bei kitas anizokorijos priežastis.