COVID-19 encefalopatija su grubia neurologine simptomatika: klinikinio atvejo pristatymas su literatūros apžvalga - Baranauskienė, G.; Tutlienė, N.; Kaubrys, G. (Neurologijos seminarai, 2023)
COVID-19 infekcija pasaulyje serga vis daugiau žmonių, todėl, nuolat augant persirgusiųjų skaičiui, daugiau sužinome ir apie galimus klinikinius ligos pasireiškimo simptomus. Nors SARS-CoV-2 virusas dažniausiai yra susijęs su kvėpavimo sistemos pažeidimu, pastebėta, kad apytiksliai pusei pacientų, sergančių COVID-19 infekcija, taip pat gali pasireikšti ir įvairūs neurologiniai simptomai, tokie kaip anosmija, disgeuzija, galvos skausmas, mialgija ar galvos svaigimas. Encefalopatija yra išskiriama kaip viena sunkiausių SARS-CoV-2 viruso sukeltos centrinės nervų sistemos komplikacijų, susijusių su ilgesne ligos trukme, didesniu neįgalumu ir mirtingumu. Ūminė encefalopatija – tai galvos smegenų funkcijos sutrikimas, kuris kliniškai pasireiškia staigiais sąmonės lygio pokyčiais iki simptomų atsiradimo pradžios buvusiems sveikiems pacientams. Išskiriami rizikos veiksniai – vyresnis amžius, vyriškoji lytis, trumpesnis laikas nuo simptomų atsiradimo iki hospitalizavimo, lėtinės ligos. Išskirtiniais atvejais encefalopatija gali būti ankstyvas ar netgi pagrindinis COVID-19 simptomas ir jauniems pacientams. Su COVID-19 susijusios encefalopatijos patogenezė nėra visiškai aiški. Tačiau labiausiai tikėtina etiologija yra daugiafaktorinė – sisteminės ligos atsakas, uždegimas, koagulopatija, tiesioginė viruso neuroinvazija, endotelitas ir galbūt poinfekciniai autoimuniniai mechanizmai. Pacientams, kuriems įtariamas sąmonės lygio pokytis, nulemtas koronaviruso infekcijos, rekomenduojama atlikti galvos smegenų skysčio (GSS) ištyrimą, vaizdinius galvos tyrimus, pirmumą suteikiant galvos magnetinio rezonanso tyrimui (MRT), taip pat elektroencefalografiją (EEG). Verta paminėti, kad, atliekant laboratorinius ar vaizdinius tyrimus, encefalopatija sergantiems pacientams specifinių pakitimų dažnai rasti nepavyksta. Atliktuose tyrimuose likvoro analizė parodė, kad citozės dažniausiai nėra randama arba ji būna labai nežymi, būdinga normali baltymo koncentracija. Svarbu tai, kad SARS-CoV-2 likvore aptinkama tik pavieniais atvejais. Nors dažnai EEG yra normali, COVID-19 sergantiems pacientams nustatomi ir specifiniai encefalopatiniai EEG pakitimai – tai perteklinės generalizuotos frontalinės delta bangos, trifazės bangos ir mažesnės alfa ir beta bangų amplitudės. MRT aprašytas neurovizualinių anomalijų spektras, dažniausiai randami pakitimai – leukoencefalopatijos židiniai, difuzijos restrikcijos pokyčiai baltojoje, retai ir pilkojoje medžiagoje, mikrohemoragijos ir leptomeningito požymiai. COVID-19 encefalopatijos gydymas apima palaikomąją priežiūrą ir simptominį gydymą. Kai kurie atlikti tyrimai atskleidžia, kad, skiriant imuninės moduliacijos terapiją, įskaitant didelių dozių kortikosteroidus ir intraveninius imunoglobulinus, kai kuriems sunkiai sergantiems pacientams pasiekiami geri rezultatai.