Sėkmingas sustingusio žmogaus sindromo gydymas plazmafereze: atvejo pristatymas ir literatūros apžvalga - Nasvytis, M.; Kaladytė Lokominienė, R. (Neurologijos seminarai, 2023)
Sustingusio žmogaus sindromas (SPS) – reta nervų sistemos liga, dažniausiai sukeliama autoimuninio proceso, kurio metu susidaro antikūnai anti-GAD65 prieš glutamo rūgšties dekarboksilazę. Klinikinius simptomus (ašinių ir apatinių galūnių proksimalinių raumenų sustingimą bei skausmingus spazmus) dažnai provokuoja išoriniai dirgikliai. Sindromui taip pat būdinga psichiatrinė patologija: nerimas, fobijos ir elgesio sutrikimai. Kartu su SPS dažniausiai pasireiškia ir gretutinės autoimuninės kilmės ligos, tokios kaip autoimuninė temporalinės kilmės epilepsija bei I tipo cukrinis diabetas. Šiame straipsnyje pateikiamas pacientės atvejis gerai iliustruoja ligos eigą, diagnostikos sunkumus ir galimus gydymo pasirinkimus, kurie plačiau aptariami literatūros apžvalgoje.