Psichozė kaip izoliuotas Covid-19 klinikinis sindromas, sergant Parkinsono liga be demencijos: atvejų pristatymas ir literatūros apžvalga - Lokominaitė, G.; Kaladytė Lokominienė, R. (Neurologijos seminarai, 2023)
Psichoziniai sutrikimai, sergant Parkinsono liga, dažniausiai siejami su kognityviniu deficitu, lydinčiomis ligomis ir medikamentinio gydymo režimo pasikeitimais. Nors kognityvinis sutrikimas laikomas svarbiausiu Parkinsono ligos metu ištinkančios psichozės rizikos veiksniu, psichoziniai sutrikimai gali vystytis ir demencijos neturintiems pacientams. Šiuo metu žinoma, kad SARS-Cov-2 virusas pažeidžia nervų sistemą, tačiau atokių įvairialypių šios invazijos pasekmių tyrimai vis dar tęsiami. Parkinsono liga sergantiems pacientams psichozė gali vystytis COVID-19 infekcijos metu. Remiantis mūsų pastebėjimais, panašu, kad psichozinis sutrikimas gali būti izoliuotu SARS-Cov-2 infekcijos klinikiniu sindromu pacientui, sergančiam Parkinsono liga. Šiame straipsnyje pateikiami dviejų pacientų, kurie sirgo Parkinsono liga be demencijos ir buvo pilnai vakcinuoti nuo SARS-Cov-2, klinikiniai atvejai. Pacientai laikėsi stabilaus Parkinsono ligos gydymo režimo, neturėjo ankstesnių psichikos sutrikimų ir patyrė ūminę psichozę, susijusią su COVID-19, nesant kitų klinikinių šios infekcijos požymių. Vėlesnės stebėsenos metu per 12 mėnesių jokių rekurentinių psichozinių sutrikimų nestebėta. Straipsnyje aptariami pacientą, sergantį Parkinsono liga, ištikusios psichozės etiologinės diagnostikos sunkumai ir gydymo galimybės. Rekomenduojame pacientus, sergančius Parkinsono liga, kuriems išsivysto ūminė psichozė, tirti dėl SARS-Cov-2 infekcijos.