Treatment of Multiple Sclerosis with Cladribine Tablets: Literature Review and the Guidance of the Lithuanian Association of Neurologists - Kizlaitienė, R.; Mickevičienė, D.; Malcienė, L.; Giedraitienė, N.; Balnytė, R.; Jatužis, D. (Neurologijos seminarai, 2024)
Kladribino tabletės – ligos eigą modifikuojantis vaistas, skirtas itin aktyviai recidyvuojančiajai remituojančiajai išsėtinės sklerozės formai gydyti. Kladribinas yra purino nukleozido adenozino analogas, selektyviai veikiantis limfocitų subpopuliacijas, dalyvaujančias išsėtinės sklerozės etiopatogenezėje, ir yra priskiriamas imuninės sistemos atkūrimo vaistų grupei. Du trumpi kladribino tablečių kursai, skiriami per dvejus metus, reikšmingai sumažina atkryčių dažnį ir negalios progresavimą. Daugumai pacientų poveikis išlieka ir trečiaisiais bei ketvirtaisiais metais. Kladribino tabletės pasižymi paprastai valdomomis saugumo savybėmis, o reikšmingiausias nepageidaujamas poveikis yra limfopenija, kuri paprastai nedidina infekcijų, išskyrus Herpes zoster, rizikos. Vis dėlto kasdienėje praktikoje iškyla nemažai klausimų, susijusių su gydymo kladribino tabletėmis taktika esant įvairioms klinikinėms situacijoms pirmaisiais–ketvirtaisiais gydymo metais, taip pat po ketvirtųjų metų. Nors kontraindikacijų skirti papildomus kladribino tablečių kursus nėra, vaistinio preparato charakteristikų santrauka nepateikia išsamių gairių dėl tolesnio šio vaisto vartojimo. Nuo vaistinio preparato registracijos praėjus daugiau nei penkeriems metams, paskelbta naujų klinikinių tyrimų rezultatų ir realaus gyvenimo duomenų (angl. Real-World Evidence) apie kladribino tablečių veiksmingumą ir saugumą, kuriais remdamosi keletas nacionalinių ir tarptautinių ekspertų komisijų, taip pat Lietuvos neurologų asociacija pateikė rekomendacijas dėl kladribino tablečių vartojimo. Atsinaujinus ligos aktyvumui, atsižvelgiant į ligos aktyvumo laipsnį, galima skirti papildomą kladribino tablečių kursą ar keisti kladribino tabletes kitais ligos eigą modifikuojančiais vaistais. Jei paciento būklė išlieka stabili po ketvirtųjų metų, tikslinga pratęsti laikotarpį, kai negydoma kladribino tabletėmis, taikant struktūrintą paciento klinikinės ligos eigos bei radiologinį stebėjimą.