NVNU ir triptanai – (ne)nauja migrenos priepuolių gydymo galimybė - Kakta, B.; Mameniškienė, Rasa (Neurologijos seminarai, 2023)
Kasdien 7 % pasaulio gyventojų patiria migrenos sukeltą galvos skausmą. Migrena yra viena iš daugiausia su negalia pragyventų suminių metų sąlygojanti liga, kartu sukelianti didelį neigiamą ekonominį poveikį, nes labiausiai paveikia darbingo amžiaus žmones. Migrenos skausmo patogenezėje neurogeninis uždegimas sukelia trišakio nervo mechanoreceptorių – periferinę sensitizaciją. Užsitęsus uždegimui ir nocicepcinei stimuliacijai, sensitizuojami ir centriniai neuronai nugariniame trišakio nervo branduolyje. Įprastai migrenos priepuolių gydymui naudojami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo ir triptanai. Tačiau vartojami kartu, šie preparatai veikia sinergiškai ir slopina tiek periferinę, tiek centrinę sensitizaciją. Straipsnyje apžvelgiama sumatriptano ir naprokseno natrio druskos kombinacija migrenos gydymui – anksčiau neišnaudota migrenos gydymo galimybė Lietuvoje.Raktažodžiai: migrena, priepuolis, NVNU, triptanas.