Smegenų abscesas miastenija sergančiai pacientei. Klinikinis atvejis - Radzevičiūtė, S.; Liaudanskytė, G.; Baužaitė, I.; Balčiūnienė, N.; Vaitkus, A. (Neurologijos seminarai, 2023)
Galvos smegenų abscesai yra dažna mirtina infekcija. Ši patologija gali atsirasti dėl infekcijos židinio plitimo. Be to, imunosupresija, įskaitant imunosupresinių vaistų vartojimą, yra reikšmingas galvos smegenų abscesų rizikos veiksnys. Smegenų absceso pradiniai požymiai yra nespecifiški, pacientai dažniausiai kreipiasi dėl galvos skausmo, karščiavimo, pykinimo ir vėmimo, pakinta jų psichinė būsena ar atsiranda židininių neurologinių simptomų. Ankstyva diagnostika yra gyvybiškai svarbi pacientams ir didina išgyvenamumo tikimybę. Imunosupresijos būklės pacientams sumažėjęs imuninis atsakas gali maskuoti tipinius infekcijos požymius ir simptomai tampa mažiau akivaizdūs. Galvos smegenų vaizdiniai tyrimai yra kritiškai svarbūs gerinant prognozę ir būtini diagnozuojant bei gydant galvos smegenų abscesus. Magnetinio rezonanso tomografija (MRT) tebėra pagrindinis radiologinis diagnozės nustatymo ir diferenciacijos nuo galvos smegenų navikų metodas. Infekcijos sukėlėjui išaiškinti svarbu paimti pasėlį iš esamo židinio. Imunosupresiją patiriantiems asmenims geriausia empirinė antibiotikų terapija smegenų abscesui gydyti yra metronidazolio ir trečiosios kartos cefalosporino derinys, o pacientams, kuriems yra sunkus imunodeficitas, turėtų būti pridėti trimetoprimas-sulfametoksazolas ir vorikonazolas. Vis dėlto rekomenduojamas gydymas yra chirurginis absceso pašalinimas arba drenažas, paskui ilgą laiką reikia vartoti antibiotikus. Šiame straipsnyje pristatome klinikinį atvejį pacientės, kuriai buvo nustatytas galvos smegenų abscesas (jis buvo gydytas konservatyviai) ir daugiadalykės komandos svarbą diagnozuojant ir gydant šią mirtiną patologiją.