Tureto sindromo, pasireiškiančio savižala, gydymo sunkumai – klinikinio atvejo aprašymas ir literatūros apžvalga - Asadauskaitė, G.; Jasionytė, G.; Karnickas, M. (Neurologijos seminarai, 2023)
Įvadas. Tureto sindromas yra žinomas kaip kombinuotas vokalinių ir daugybinių motorinių tikų sutrikimas. Tai lėtinis kompleksinis neuropsichiatrinis sutrikimas, kuriam yra būdingas pirmųjų simptomų pasireiškimas ankstyvoje vaikystėje bei daugybiniai motoriniai ir vienas ar daugiau vokalinių tikų. Daugumai pacientų pasiekus suaugusiojo amžių simptomai sušvelnėja – tikų pasitaiko rečiau ar visai nebepasitaiko. Nepaisant to, yra atvejų, kai ši liga nesilaiko būdingos klinikinės eigos, o įprasti gydymo metodai simptomų nesuvaldo.Atvejo aprašymas. Pristatome klinikinį 28-erių metų paciento, kuriam yra Tureto sindromas, atvejį. Pacientas buvo hospitalizuotas dėl kompleksinių motorinių ir vokalinių tikų bei savižalą sukeliančių tikų. Tikai jam prasidėjo 12-os metų, palaipsniui tikų kiekis ir intensyvumas didėjo. 13-os metų diagnozuotas Tureto sindromas, nuo to laiko pacientas gydytas haloperidoliu 5 mg 3 k./d. ir triheksifenidiliu 2 mg 3 k./d. Prieš pusę metų tikai paūmėjo, atsirado pirmieji savižalą sukeliantys motoriniai tikai – nosies spaudimas, pacientas patyrė nemigą, socialiai atsiribojo, sumažėjo jo kūno masė. Kelios dienos iki hospitalizacijos atsirado naujas tikas – lūpos kramtymo. Ligoninėje haloperidolis palaipsniui nutrauktas, paskirtas aripiprazolis palaipsniui didinant dozę iki 20 mg/d. Taip pat taikytos 26 transkranijinės magnetinės stimuliacijos procedūros. Hospitalizacijos metu išnyko nemiga, sumažėjo motorinių ir savižalą sukeliančių tikų intensyvumas ir kiekis.Aptarimas. Tureto sindromo patogenezė apima pamatinių branduolių neuronų tinklų disfunkciją, dėl kurios sutrinka slopinimas sensomotorinėje galvos smegenų žievėje. Dėl slopinimo disfunkcijos ištinka motoriniai bei vokaliniai tikai, kurių išraiška ir charakteristikos kiekvienam pacientui yra skirtingos. Ligos eigai ir simptomų stiprumui įtakos turi patiriami intensyvūs emociniai išgyvenimai, įvairūs stresogeniniai veiksniai. Tureto sindromas gydomas taikant psichoterapiją, farmakologinį gydymą ar šių metodų derinius. Mūsų pristatomas atvejis rodo, kad įprasti gydymo metodai ne visada yra veiksmingi, o klinikinė Tureto sindromo eiga gali nukrypti nuo įprastos, dažniausiai pasitaikančios Tureto sindromo išraiškos.