Užpakalinės grįžtamosios encefalopatijos sindromas sergant Guillaino-Barré sindromu: klinikinis atvejis - Jankauskaitė, Gabrielė; Žemgulyė, Gintarė; Balnytė, Renata (Neurologijos seminarai, 2024)
Gijeno-Barė (Guillain-Barré) sindromas (GBS) – ūmi, su imuniniu atsaku susijusi periferinės nervų sistemos liga, kuriai būdingas greitai progresuojantis simetrinis galūnių silpnumas ir sausgyslių refleksų susilpnėjimas ar išnykimas. GBS yra retas neurologinis sutrikimas, kurio diagnostika pagrįsta anamnezės, neurologinio ištyrimo duomenimis, smegenų skysčio tyrimu ir elektroneuromiografiija. Retais atvejais GBS gali pasireikšti kartu su kitais sindromais. Užpakalinės grįžtamosios encefalopatijos sindromas (PRES) – tai klinikinis-radiologinis sindromas, apibrėžiamas būdingais klinikiniais ir radiologiniais pakitimais. Šių sindromų pasireiškimui įtakos gali turėti įgimtas Klipelio-Feilio (Klippel-Feil) sindromas (KFS), kuris diagnozuojamas, kai vaizdiniuose tyrimuose matomas bent dviejų stuburo kaklinės dalies slankstelių susijungimas. Šis sindromas gali lemti stuburo kanalo stenozę, kaklo mobilumo sumažėjimą, žemesnę plaukų augimo liniją. Šiame straipsnyje pristatome 72 metų pacientės, kuri kreipėsi į Skubios pagalbos skyrių dėl sutrikusios kalbos, dezorientacijos, atvejį. Neurologinio ištyrimo duomenys buvo būdingi encefalopatijai. Pacientei buvo atlikti išsamūs diagnostiniai tyrimai ir, vertinant gautus duomenis, patvirtinta diagnozė – GBS, kai pasireiškia PRES ir KFS. Šis atvejis parodo GBS klinikinių simptomų įvairovę ir išsamios diferencinės diagnostikos svarbą pacientams, tiriamiems dėl demielinizuojančios polineuropatijos.