Persistuojantis posturalinis percepcinis svaigimas - Baužaitė, Ieva; Navickaitė, Viktorija; Vaitkus, Antanas (Neurologijos seminarai, 2024)
Persistuojantis posturalinis percepcinis svaigimas (PPPS) yra dažna ilgai trunkančio galvos svaigimo, arba vertigo, priežastis. Ši būklė pirmą kartą buvo apibrėžta tik 2017 m. Tarptautinės vestibulinių sutrikimų klasifikacijos (angl. International Classification of Vestibular Disorders, ICVD). Simptomai apibūdinami kaip nestabilumas, galvos svaigimas arba nestiprus galvos svaigimas, kuris pasireiškia bent 15 dienų per mėnesį tris mėnesius iš eilės ar ilgiau ir sustiprėja, kai reikia sėdėti tiesiai, stovėti ar vaikščioti, taip pat veikiant vaizdiniams sudėtingiems dirgikliams. Tiesioginė sutrikimo priežastis yra iki šiol nežinoma, tačiau manoma, kad ji susijusi su jutimų ir centrinės nervų sistemos sąveikos sutrikimu. Svaigimo atsiradimas aiškinamas regos, vestibulinės ir propriorecepcinės sistemų sutrikimais integruojant informaciją su centrine nervų sistema. Dažniausiai simptomai pasireiškia po buvusio vestibulinės sistemos pažeidimo, pavyzdžiui, vestibulinio neurito, gerybinio paroksizminio pozicinio vertigo (angl. BPPV), Menjero ligos ar kitų predisponuojančių ligų. Svarbu pabrėžti, kad prie PPPS išsivystymo prisideda ir psichologiniai veiksniai, nes ši būklė dažnai pasireiškia pacientams, kuriems būdingas didelis nerimas, neurotiškumas ir depresija. Šio sutrikimo diagnozė yra klinikinė, apimanti išsamios anamnezės surinkimą bei klinikinį ištyrimą. Norint patikimai diagnozuoti PPPS, reikia atsižvelgti į tarptautinės Bárány draugijos nustatytus kriterijus – pacientas turi atitikti visus 5 nustatytus kriterijus. Gydymas dažnai būna multimodalinis, apimantis vestibulinę reabilitaciją, kognityvinę ir elgesio terapiją (KET), selektyvius serotonino reabsorbcijos inhibitorius (SSRI) bei serotonino ir noradrenalino reabsorbcijos inhibitorius (SNRI).Šiame apžvalginiame straipsnyje apibrėžiamas PPPS, apžvelgiami simptomai, epidemiologija, etiologija, patogenezė, gretutinės ligos, diagnostikos kriterijai, diferencinė diagnostika bei gydymo metodai. Šio straipsnio tikslas – šviesti, skatinti daugiau mokslinių tyrimų šia tema ir gerinti pacientų priežiūrą, kurią atlieka daugiadalykė komanda.