Radiologiniai galvos ir kaklo piktybinių navikų perineurinio plitimo vaizdiniai radiniai: literatūros apžvalga - Kalytis, Lukas; Ušinskienė, Jurgita (Neurologijos seminarai, 2024)
Perineurinis navikų plitimas (PNP) yra kritinis navikų progresavimo galvos ir kaklo piktybiniuose navikuose mechanizmas, dažnai liekantis kliniškai nepastebėtas iki vėlyvųjų stadijų. Atsižvelgiant į didelę įtaką gydymo planavimui ir paciento prognozei, ankstyva ir tiksli diagnostika pasitelkiant radiologinius tyrimo metodus yra būtina. Ši literatūros apžvalga nagrinėja PNP epidemiologiją, klinikinę reikšmę, diagnostikos metodus ir radiologinius požymius. Magnetinio rezonanso tomografija (MRT) tebėra auksinis PNP aptikimo standartas dėl puikios minkštųjų audinių skiriamosios gebos ir išsamios nervų pažeidimo analizės. Kompiuterinė tomografija (KT) ir pozitronų emisijos tomografija (PET) yra papildomi vaizdiniai metodai, padedantys įvertinti kaulų pokyčius ir metabolinį aktyvumą. Šioje apžvalgoje išskiriami pagrindiniai perineurinio plitimo radiologiniai požymiai: kontrasto kaupimasis nervuose, nervų angų prasiplėtimas, riebalinio sluoksnio aplink nervus obliteracija ir antriniai požymiai, tokie kaip raumenų denervacija. Šių radiologinių radinių supratimas yra esminis tiksliai ligos stadijai nustatyti, terapiniams sprendimams priimti ir paciento gydymo rezultatams optimizuoti.