Vaistams atsparios epilepsijos chirurginis gydymas atliekant kaliozotomiją: atvejo aprašymas ir literatūros apžvalga - Bolzan, Nikolė; Mameniškienė, Rūta (Neurologijos seminarai, 2024)
Kaliozotomija yra paliatyvi neurochirurginė operacija, atliekama pacientams, sergantiems vaistams atsparia epilepsija, kai vaistai nuo šios ligos neužtikrina pakankamos priepuolių kontrolės. Nors ši intervencija reikšmingai sumažina priepuolių dažnį, visiškai pacientai nepasveiksta. Šiame straipsnyje aprašomas 45 metų vyro, kuriam medikamentinis gydymas buvo neveiksmingas ir dėl to buvo atlikta kaliozotomija, klinikinis atvejis. Pooperaciniu laikotarpiu priepuolių dažnis sumažėjo 80 %, pagerėjo paciento funkcinė nepriklausomybė, tačiau išliko tam tikri neurologiniai defektai. Kartu su klinikiniu atveju pristatoma literatūros apžvalga: kaliozotomijos vaidmuo gydant epilepsiją, pacientų atrankos kriterijai, klinikiniai rezultatai ir chirurginių metodų pažanga. Ateities kryptys apima minimaliai invazinių metodų taikymą ir neurostimuliacinę terapiją kaip papildomas priepuolių valdymo strategijas.