Galvos skausmų ypatybių pokyčiai nėštumo metu - Beinakaraitis, Ainas; Sadauskaitė, Livija; Juknelytė-Spūdienė, Augustė; Vaitkus, Antanas (Neurologijos seminarai, 2024)
Galvos skausmas yra viena dažniausių sveikatos būklių, paveikiančių žmones visame pasaulyje, o migrena ir įtampos tipo galvos skausmai yra patys dažniausi. Nėštumas lemia hormonų svyravimus, ypač padidėja estrogeno lygis, kuris gali turėti įtakos galvos skausmo pobūdžiui. Šio tyrimo tikslas buvo įvertinti galvos skausmo pokyčius nėštumo metu.Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikos (LSMUL KK) buvo atliktas perspektyvusis tyrimas, kuriame dalyvavo 67 nėščios moterys, patyrusios galvos skausmus prieš nėštumą arba jo metu. Dalyvės užpildė klausimyną, vertinantį galvos skausmo ypatumus, ir Migrenos sukeliamos negalios įvertinimo klausimyną (MIDAS), skirtą funkcinio sutrikimo analizei. Surinkti duomenys buvo analizuoti taikant statistinius metodus, įskaitant χ² testą, Manno–Whitney testą ir Fisherio tikslųjį testą.Rezultatai parodė, kad galvos skausmus nėštumo metu patyrė 77,6 % moterų, palyginti su 89,6 % prieš nėštumą. Iš tų, kurios skundėsi galvos skausmais tiek prieš nėštumą, tiek jo metu, 70,5 % nepatyrė skausmo intensyvumo pokyčių, o 29,5 % teigė, kad skausmas arba sustiprėjo, arba susilpnėjo. Spaudžiantys ir pulsuojantys galvos skausmai nėštumo metu sumažėjo apie 25 %. Be to, 27,2 % respondenčių galvos skausmas buvo susijęs su sumažėjusiu kasdienių veiklų sutrikdymu, o tai leidžia manyti buvus galimą teigiamą hormoninių pokyčių poveikį.Šie rezultatai parodo sudėtingą ryšį tarp nėštumo metu vykstančių hormonų pokyčių ir galvos skausmų. Nors nemažai daliai moterų skausmai susilpnėja, kitoms jie gali atsirasti pirmą kartą arba net pablogėti. Norint geriau suprasti nėštumo poveikį galvos skausmų pobūdžiui, būtini tolesni tyrimai sudarius didesnes tiriamųjų grupes.